entree


het koor


de dirigent


op het programma


de CD’s


boeken


word lid!


links


e-mail
  English

Another Site


Het koor

Een breed repertoire, met de nadruk op koormuziek uit Oost-Europa, vertolkt op een hoog niveau: met die ambitieuze artistieke doelstelling heeft het Nederlandse Liszt Ferenc chorus zich in de eerste 15 jaar van zijn bestaan in binnen- en buitenland een voortreffelijke reputatie verworven.

Dat het zo'n twintig zangeressen en zangers tellende kamerkoor de Hongaarse naam draagt van Franz Liszt is minder vreemd dan het lijkt. Maar de legendarische pianist-componist is toch vooral bekend van zijn Hongaarse rapsodieën, operaparafrases en talloze andere pianostukken? Zeker, maar tot zijn omvangrijke oeuvre behoort nog een stroom van andere werken, waaronder wel degelijk een indrukwekkende reeks vocale composities. En van die in aard en bezetting sterk uiteenlopende koorwerken heeft het Liszt Ferenc chorus er een aantal al veelvuldig uitgevoerd, niet alleen op festivals in Nederland en Duitsland maar ook tijdens een succesvolle Hongaarse tournee. En nog in 1999 oogstte het ensemble veel lof met zijn concerten in Europa's culturele hoofdstad Weimar en het naburige Jena.

Niet alleen van Liszt maar, vanzelfsprekend, ook van Zoltán Kodály en Béla Bartók voert het koor regelmatig werken uit. En doordat de uit Hongarije afkomstige dirigent Peter Scholcz nu eenmaal zo'n hardnekkige schatgraver is, staan inmiddels ook enkele door hem uit Boedapester archieven opgedolven composities van Mihály (Brand) Mosonyi en Johann Michael Haydn als wereldpremières op het repertoire.